EU-valet

"Tydliga skillnader mellan partierna"

Det finns skillnader mellan de olika partierna och därför är det viktigt att gå och rösta. Det menar statsminister Fredrik Reinfeldt. Tidigare idag har vi berättat om att partierna kommer överens i mer än hälften av alla omröstningar i EU- parlamentet. Det här visar en undersökning som Demokratirådet har gjort.

Enligt statsvetaren Rickard Mikaelsson på Linköpings universitet påverkar det här väljarna och valdeltagandet men statsminister Fredrik Reinfeldt menar att det ändå är viktigt att göra ett val.

– Det gör inte ont att rösta, smärtan kommer mer av att sakna rösträtt och därför är det viktigt att tar den medborgerliga rättigheten att gå och rösta, säger Reinfeldt.

Enligt Fredrik Reinfeldt är det breda kompromisser som gäller i EU parlamentet men samtidigt anser han att det finns viktiga skillnader mellan partierna, bland annat vad gäller de offentliga finanserna och klimatpolitiken. Det är väljaren som måste läsa på för att göra ett bra val menar Reinfeldt.

– Man måste söka sin information, det finns tydliga skillnader men det finns också sådant som man kompromissar om, säger Reinfeldt.

Även Socialdemokraten och EU-kommissionären Margot Wallström anser att varje röst spelar roll.

– Den politiska grupp som är störst har också störst tyngd i förhandlingar, det blir de frågor som de för fram som får större tyngd. Det handlar om att bestämma vem som ska ha mest inflytande, det säger Margot Wallström till Sveriges Radio Östergötland.

Lisen Elowson Toting
lisen.elowson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista