Motala

Vätternrundans start flyttas

Vätternrundan, som går nästa helg, kommer i år att starta vid hamnparkeringen i Motala centrum, istället för som tidigare på Vintergatan. Sveriges Radio Östergötland kan avslöja fler nyheter kring motionsloppet på cykel.

– Jag tror att det kommer bli fantastiskt bra, vi kommer visa Motalas absolut finaste delar, säger Eva-Lena Frick, vd för MAIF/Vätternrundan, när hon berättar att starten flyttas från Vintergatan till hamnparkeringen.

Nu i helgen körs Tjejvättern och Halvvättern, nästa helg är det dags för Vätternrundan. 29 000 cyklister är anmälda till den och Motalas befolkning tredubblas under evenemanget. För företagare i Motala betyder Vätterncykel-rundorna under två helger en omsättning på totalt 42 miljoner kronor, enligt en undersökning som gjordes förra året, berättar Frick.

Motala centrum stängs av för biltrafik under cykelloppen men kollektivtrafiken med bussar är gratis och Vätternrundan ordnar också särskilda busslinjer till och från campingboendena. Allt det här verkar Motalaborna ta med ro.

– Jag tycker om när folk kommer, det är roligt, säger Maria Polaceck.

Även trafikingenjör Elin Molin på Motala kommun är positiv, även om loppen medför en hel del merarbete.

– Vi måste alltid kolla på säkerheten, så länge vi kan hålla bra säkerhet så är vi positiva till utvecklingen.

Fler nyheter för cykelloppen i år är hejaklack i Ombergsbacken på Tjej- och Halvvättern och fler vätskekontroller med vatten på samtliga lopp. Samt storbildsskärm vid start och mål på Vätternrundan.

Nästa år väntar fler nyheter: de snabba cyklisterna ska då få en egen, mycket senare starttid så de slipper köra om 12-13 000 mer långsamma medtävlare på Vätternrundan, säger Eva-Lena Frick.

– Just med tanke på säkerheten kommer vi separera de här grupperna.

Raina Medelius
raina.medelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista