Tågpersonal utsätts för våld

Enligt en undersökning som fackförbundet Seko gjort bland sina medlemmar som jobbar på tåg och spårvagnar, visar det sig att nästan hälften av de tillfrågade utsatts för våld eller hot om våld på jobbet.

En förare på en spårvagn i Norrköping berättar att han ibland blir hotad vid biljettkontroller.

– Dom börjar bråka och tjafsa när man utför biljettkontroller, dom har även börjat kasta sten. Fy fan, säger en spårvagnsförare i Norrköping.

Enligt den undersökning som Seko gjort bland sina medlemmar uppger så många som varannan att man under det senaste året blivit utsatt för våld eller hot om våld på arbetet, nästan lika många är rädda för att bli rånade.

Skyddsombud på Seko i Östergötland, Bosse Nilsson menar att det är viktigt att rikta kampanjen mot resenärerna och inte bara mot arbetsgivarna.

– Vi gör den här kampanjen för att belysa det tuffa jobbet att jobba ombord på tågen, här på pendeltågen i Östergötland är det en ganska tuff attityd ombord när vi ertappar såna som inte gjort rätt för sig under resan.

För att komma till rätta med problemet med våld på den spårbundna trafiken vill Seko att deras medlemmar inte ska jobba själva något som är vanligt idag. Det förslaget tycker föraren på spårvagnen är något som skulle göra det tryggare på jobbet

– Det blir bättre om det är resevärdar eller kontrollanter med ombord.

Tobias Wallin
tobias.e.wallin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista