Norrköping

Tom kassakista för äldreomsorgen

Vård- och omsorgsnämnden i Norrköping står inför stora ekonomiska problem framöver. Samtidigt som nämnden ska spara nästan 40 miljoner kronor saknas ytterligare minst 25 miljoner och om ingenting görs väntar kraftiga nedskärningar - inte minst inom äldreomsorgen.

– Antingen behöver vi ytterligare ekonomiska medel eller så måste vi göra nedskärningar och vi ligger redan ganska lågt i äldreomsorgen redan när det gäller personal, säger nämndens ordförande Kerstin Hildebrand (V).

Så nu har vård- och omsorgsnämnden lagt fram ett förslag till budget som de helst av allt skulle ses kastades på sophögen.

– Vi har varnat för att de här inte är tillräckligt mycket pengar. Om vi måste genomföra det här så skär vi i verksamheten på ett sätt som vi inte kan godta.

Det som inte kan godtas enligt Hildebrand är ytterligare personalnedskärningar på kommunens äldreboenden. Det säger hon att hon till varje pris vill undvika.

Däremot kommer sannolikt korttidsboendet Granen att läggas ner.

– Det känns som att slänga bort resurser som verkligen är till nytta, säger Louise Hultman som jobbar som undersköterska på Granen.

Tahir Yousef
tahir.yousef@sr.se
Stefan Lindeberg
stefan.lindeberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista