1 av 2
2 av 2
Så mycket sopor slängs i Sverige per person och år samt beräknad avfallsmängd 2050.

Sopberget tredubblas till 2050

Trots ambitionerna att minska sopmängderna i samhället så slänger vi istället mer och mer. Nu inleder Naturvårdsverket ett arbete för att få ner sopmängderna.

– Vi sätter igång en förstudie i höst för att se hur vi ska angripa frågan, säger Naturvårdsverkets generaldirektör Maria Ågren.

Idag slänger varje svensk ett halvt ton sopor varje år och det ökar. Forskare har beräknat att år 2050 kommer vi att slänga 1,5 ton per år. Det här strider mot det avfallsdirektiv som finns inom EU som istället säger att sopmängderna ska minska.

– Tyvärr ser vi inte att avfallsmängden slutar öka utan den fortsätter öka i snabb takt och därför är det viktigt att försöka minska den, säger EU-parlamentarikern Göran Färm (S)

Men eftersom samhället samtidigt strävar efter att öka tillväxten som i många fall genererar mer sopor så är ekvationen inte helt lätt att få ihop. Maria Ågren på Naturvårdsverket säger att det är svårt att se några lösningar just nu men tror att det handlar om att ändra människors inställning till vad de konsumerar.

– Det handlar om vad för typ av produkter vi köper. Tar vi hänsyn till produktens livscykel när vi handlar. Jag tycker inte att det behöver gå stick i stäv.

Pelle Zettersten
pelle.zettersten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".