1 av 2
2 av 2
Thomas Agnevik, polisförbundets ordförande i Östergötland
Östergötland

Tunga polisbilar bryter mot lagen

Östgötapolisen kör regelbundet med för tungt lastade polisbilar och bryter därmed mot lagen. Det hävdar Polisförbundet i Östergötland som nu kräver att polisledningen vidtar åtgärder.

- Det här måste rättas till, det finns inget alternativ. Vi om någon måste följa lagen, säger Thomas Agnevik, ordförande i Polisförbundet i Östergötland.

Östgötapolisens Volkswagenbussar har sju sittplatser, men om sju poliser sätter sig i bussen blir den för tung och överskrider maxlasten. I länet finns bara två polisbussar av större modell som klarar att köra en hel insatsgrupp i ett fordon lagligt.

Enligt polisförbundet saknar man rätt sorts fordon för verksamheten, vilket får konsekvensen att polisen regelbundet kör för tungt och bryter mot lagen.

- Det är vid större polisiära insatser och större komenderingar. Det är fråga om hockeymatcher, fotbollsmatcher, demonstrationer och det har vi ett rätt så bra antal av per år i Östergötland, säger Thomas Agnevik.

Vad kan hända om en polis kör för tungt lastad?
- Ja, förutom att man äventyrar trafiksäkerheten så kan det både bli böter och körkortsåterkallelse. Många medlemmar tycker det känns väldigt märkligt att arbetsgivaren utnyttjar fordonen på det här sättet medan vi vid andra tillfällen ska rapportera allmänheten för att de överskrider maxlasten på sina fordon. Det får vi inte att gå ihop.

Östgötapolisens förvaltningschef Jan Jacobsson vill inte ställa upp på någon bandad intervju. Han hävdar att polisen följer lagen och inte för kör för tungt lastade fordon. Men planeringen inför sommarens EU-möte i Jönköping visar på motsatsen.

- Den här Volkswagenbussen har man tänkt att använda i EU-kommenderingen i sommar. Här har myndigheten planerat att sätta in sju poliser och sju poliser med utrustning för den här typen av arbetsgrupp väger ungefär 800 kilo och det här fordonet har en maxlast på 560 kilo, säger Thomas Agnevik.

Östgötapolisen uppger att man nu kommer sätta upp skyltar i fordonen som visar hur mycket man får lasta.

- Ja det är upp till föraren att se hur mycket varje bil får lasta och är det så att det blir för mycket last för en buss så får man använda sig av två bussar istället, säger Rolf Gyllensvärd, polisens fordonsansvarig i länet.

Jakob Kindesjö
jakob.kindesjo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".