1 av 2
2 av 2
Länsmuseets chef Maria Jansén.
Linköping

70-års kalas på Länsmuseet

Östergötlands länsmuseum har sedan 1939 funnits i den byggnad som finns vid Vasavägen i Linköping. Det firas med stort kalas för stora och små. Inför firandet har entré och butik renoverats och en ny pedagogisk verkstad för barn står klar.

Länsmuseet som värnar om det östgötska kulturarvet har många uppgifter även utanför huset i länets alla tretton kommuner. I uppdraget ingår också att vårda och bevara de samlingar som finns i museet.

– Länsmuseet har alltid varit en viktig debattör eller lobbyist för det östgötska kulturarvet, säger chefen Maria Jansén.

I början av 2000-talet hade museet stora ekonomiska problem och fortfarande är det kärvt ekonomiskt. Maria Jansén berättar att länsmuseet är det museum i Sverige som får lägst andel fasta bidrag från huvudmännen Linköpings kommun och landstinget.

– Skillnaden nu är att vi har en noggrannare kontroll, men ekonomin är fortfarande väldigt osäker, konstaterar Maria Jansén.

Länsmuseets roll i samhället har förändrats under de 70 år som nu firas. På 1930- och 40-talen var uppgiften att bilda besökarna. Nu handlar det om att både få kunskap och en upplevelse.

– Vi arbetar med att se till att vi har saker som attraherar olika grupper. Det ska vara mer som ett kulturhus, avslutar länsmuseichefen Maria Jansén.

Maria Turdén
maria.turden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".