Foto: Adam Ihse/Scanpix

Schlyter: Det var över förväntan

Miljöpartiet går fram starkt i EU-valet och Östergötland är ett av partiets starkaste fästen. 12 procent av östgötarna röstade grönt i går, dubbelt så många som i förra EU-valet.

– Det var fantastiskt kul. Det var över förväntan faktiskt. Jag var optimist innan och trodde på tio procent och så fick vi nästan en hel procent till, säger partiets toppkandidat Carl Schlyter från Linköping.

Östergötland är ett av partiets starkaste fästen i landet, bara i Stockholm och Uppsala län röstade fler på Miljöpartiet. Schlyter kan inte ge ett klart svar på frågan om varför det är så:

– Det är en bra fråga. Det kan ju vara så att vi gillar våra eklandskap och vår biogas i Linköping så att vi ser att miljölösningar för jordbruket och trafiken är något som både miljön och människorna tjänar på, säger Schlyter.

De senaste fem åren har Schlyter varit ensam miljöpartist i Bryssel. Nu får han sällskap av en partikamrat, troligen andranamnet på listan, Isabella Lövin.

– Det är faktiskt inte bara en isolerad svensk grej utan det har gått bra för andra gröna partier i Europa. I Frankrike fördubblar de sina röster.

Varför tror du att de gröna partierna går framåt i Europa?
– Den fråga som folk har sett är att vi måste lösa miljöproblemen och att vi då inte kan vänta fem år till.

När SR Östergötland når honom är han på väg till en tv-sändning och det är inte den första för honom i den här valkampanjen. Han har synts och hörts flitigt, men vill inte se valframgången som någon Schlyter-effekt.

– Det är jag nog den sista som skulle säga. Men jag sa till mina partikamrater igår att vi kandidater är toppen på ett isberg, det som glänser och syns i solen, men utan alla duktiga miljöpartister i landet hade vi aldrig fått så här bra resultat.

Vad innebär valresultatet för den fortsatta politiken i parlamentet?
– Förhoppningsvis kan den gröna gruppen bli vågmästare flera gånger och få igenom vår politik och då pratar vi inte bara miljö utan även integritetsfrågor och rättvisare villkor för jordens fattiga länder. Vi får en miljöpartist som är expert på miljön på land och en som kämpar för miljön på havet, så förhoppningsvis blir det dubbelt så bra.

Lars Anrell
lars.anrell@sr.se
Petter Ahnoff
petter.ahnoff@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".