Piratpartiet lockade studenter

I gårdagens val till Europaparlamentet fick Piratpartiet, vars huvudfråga gäller Internet, ett stort antal röster i Östergötland. I bostadsområdet Ryd i Linköping, där det bor många studenter, fick partiet nästan 40 procent av rösterna.

– Jag tycker att nät- och främst integritetsfrågor är väldigt viktiga, så det är ett litet markerande till övriga partier, säger Karin Candemark som lade sin röst på Piratpartiet.

Piratpartiet fick en större andel röster i Östergötland, åtta procent, än i riket som helhet, 7,1 procent. I studenttäta Ryd var röstsiffrorna i valkretsarna två till fem över 20 procent för Piratpartiet. I mellersta Ryd, valkrets fem, där det nästan uteslutande bor studenter, röstade närmare 40 procent på Piratpartiet, 37,9 procent.

Men Piratpartiet hade kunnat få ännu fler röster om exempelvis David Tynnhammar hade gått och röstat:

– Jag hade inte tid i går så det blev inte av, men om jag hade röstat så hade det lätt blivit på dem.

Enligt statsvetare Elin Wihlborg beror Piratpartiet framgångar på de ungas röster:

– Det här är ett parti för yngre människor och som har vänt sig till frågor som engagera människor som har väldigt mycket aktiviteter på nätet och där ha man veklingen har lyckats mobilisera, säger hon.

Elin Wihlborg tror att det är soffliggarna som har röstat på Piratpartiet, men partiet hade kunnat få ännu större framgång:

– Hade fler yngre människor gått till valurnorna i går så hade säkert Piratpartiet fått ännu fler röster, säger Elin Wihlborg.

Bland de studenter i Ryd som inte röstade på Piratpartiet finns en motvilja mot enfrågepartier.

– Det borde vara fokus på fler saker, säger studenten Jenny Grinde.

Raina Medelius
raina.medelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".