Färre varsel ger hopp

Antalet varsel inom verkstadsindustrin i länet har minskat. Fackförbundet Metalls tre östgötaavdelningar ser att allt färre arbetsgivare lägger varsel.
Hittills har upp emot 2500 metallarbetare i Östergötland varslats om uppsägning på grund av lågkonjunkturen.

I västra länsdelarna där omkring 25 procent av medlemmarna har varslats, ser man med viss optimism på utvecklingen.
Daniel Hellkvist, ordförande för IF-Metall i Västra Östergötland, ser en klar förändring jämfört med några månader tidigare.

-Takten har dämpats helt klart, så vi får hoppas att det är på väg åt ljusare tider och att det vänder här framöver. Det är en förhoppning, säger han.

Metalls medlemmar i västra Östergötland är de som har drabbats värst av lågkonjunkturen.
Av omkring 5 800 medlemmar har 1 300 varslats om uppsägning. Om alla varsel skulle leda till uppsägning kommer avdelningen att ha en 25 procentig arbetslöshet.

Men läget håller på att stabiliseras inom verkstadsindustrin. Fackliga företrädare ser att det är allt färre arbetsgivare som varslar anställda om uppsägning.

Ett företag som drabbades hårt av lågkonjunkturen är BT-industries i Mjölby. På ett år varslade företaget 300 av sina 1500 anställda. Idag har de inga planer på ytterliggare nedskärningar.

– Vi kan hoppas att botten är nådd. men vi är inte övertygade om det ännu, säger Gunnar Mångsbro, avgående personalchef på BT i Mjölby.

Tahir Yousef
tahir.yousef@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".