Linköping

Gamla rosor i Gamla Linköping

Just n genomförs en riksomfattande inventering av rosor. Syftet är att bevar rosor som odlats i minst 50 år och idag kommer rosuppropet till Gamla Linköping.

– Idén är att försöka samla in de lite speciella äldre rosor som passar bra i vårt klimat och har en intressant historia innan de försvinner, säger Henrik Morin.

Rosuppropet är en del av en större inventering av samtliga trädgårdsväxter. I kväll får den som vill visa upp sina rosor och få reda på lite mer om dem i Gamla Linköping.

– Trogna besökare vet att vi brukar ha det lite senare på sommaren men eftersom det finns en del rosor som blommar tidigt och det är kanske bland de rosorna som vi har de allra mest intressanta.

– Det är lite som en antikrunda, att man står på rad och visar upp sina rosor och så berättar vi lite om dem. Men ibland får vi in rosor som vi inte alls vet vad det är. Sådana rosor vill vi ofta titta närmare på och se detaljer på platsen där de växer.

Lana Brunell
lana.brunell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".