Kommunal tvivlar på landstingsvarsel

Fackförbundet Kommunal i Östergötland är kritiskt till att landstinget hävdar att upp till 300 personer kan komma att varslas om uppsägning. Ombudsman Jörgen Andersson betvivlar att varslen blir av.
- Vi har ju många väldigt många som går på vikaritat. Först ser man över dem. När det är klart om det finns några som är fastanställda och som kan sägas upp, säger Jörgen Andersson. Mellan maj och september 1995 varslades 1200 landstingsanställa om uppsägning, de flesta i Linköping. Men landstingets varslel hann knappt träda i kraft förrän personal återanställdes som vikarier och sedan kom den stora personalbristen och de många rekryteringskampanjerna. I veckan som gick presenterade landstinget förslag om stora förändringar av vården i länet. Bland politiker och invånare i framför allt Norrköping och Motala har reaktionerna varit starka, men från fackligt håll finns en större förståelse för förändringarna. Kommunal bejakar att landstinget nu vill dela upp vården mellan sjukhusen och koncentrera den till vissa ställen, men så värst mycket mindre fast anställd personal blir det inte, tror Jörgen Andersson. - Det är ju tråkigt att alla arbetsgivare ska gå ut och börja med att slå på trumman "nu ska vi göra oss av med folk". Oftast blir det inte så till slut. Landstinget borde ha lärt sig av 90-talet. Det var oerhört kostsamt att först göra sig av med dem och sedan återanställa dem.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".