Östgötarna sade också nej till euron

Ganska snart efter att vallokalerna hade stängt stod det klart att svenskarna inte ville ha euron. Det visade sig också att fler östgötar än riksgenomsnittet röstade nej.
58,5 % röstade nej medan 56,1 % röstade nej i landet som helhet. 39 % av östgötarna röstade ja medan 41,8 röstade ja i landet. Och det här kan tyckas något märkligt med tanke att det visade sig att östgötarna var mer positiva till ett medlemskap i EU än riksgenomsnittet vid folkomröstningen 1994. Störst andel nej-sägare fanns i Ydre där 70,9 % inte ville ha euron. Där hade man också landets högsta valdeltagande. Mest postiva i länet till euron var linköpingsborna, där röstade 43,9 % för. Efter utrikesminister Anna Lindhs bortgång var det många som trodde att valdeltagande skulle öka. Om förra veckans tragiska händelse spelade in går knappast att avgöra men man kan konstatera att det var ett mycket högt valdeltagande i landet och östgötarna var ännu bättre än riksgenomsnittet där 81,2 gick till valurnorna. Här, i Östergötland gick 83,5 % o röstade.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".