Företag kritiska mot nya rotavdraget

Organisationen Företagarna i Östergötland kritiserar de nya reglerna för rot-avdrag som träder i kraft 1 juli. Mycket mer administrativt arbete för företagen och en risk att till slut inte få betalt varnar organisationen för.

– Vi tycker inte att regeringen lyckats riktigt väl att göra det enkelt och praktiskt och hantera och det är synd, säger Lars Holm som är regionchef.

I ett försök att öka sysselsättningen inom byggbranschen beslutade regeringen att förenkla reglerna för rot-avdrag för konsumenterna. Det innebär att kunden direkt vid betalning kan dra av halva arbetskostnaden upp till 50 000 kronor. Sedan är det hantverkaren som får kräva tillbaka pengarna från Skatteverket.

Och det är det som Företagarna nu reagerar på. Dels ökar pappersarbetet för hantverkarna och än värre det finns en risk att företagaren inte får igen sina pengar om avdraget ogillas av Skatteverket.

– Det innebär en risk för företaget att inte få betalt för den andra hälften om beställaren redan utnyttjat sitt ROT- eller husbidrag.

I det nya systemet har man slagit ihop avdragen för hushållsnära tjänster och rot-avdragen. Men många företagare är oroliga och menar att det istället blir ett hinder för att ta uppdrag med rot-avdrag. En av dem som är kritisk till det nya systemet är Kerstin Gustafsson som driver ett städbolag i Finspång.

– Jag har beslutat att vi ska hjälpa den kundkrets av privatpersoner vi har idag men vi ska inte ta några tillfälliga kunder. Processen är alldeles för invecklad för att det ska bli lönsamt att ta en kund som kanske bara köper en timme.

Tahir Yousef
tahir.yousef@sr.se