Doktorander underkänner forskarutbildning

Många av landets doktorander är missnöjda med sin situation. En femtedel av doktoranderna ger sin forskarutbildning ett dåligt eller mycket dåligt betyg.Det visar en undersökning som Högskoleverket har gjort.
Men Linköpings universitet skiljer sig något från mängden. På tre områden får universitetet ett bättre betyg än genomsnittet, det säger Gunilla Jacobsson som lett undersökningen: Linköpings universitet har också ett större minus än snittet när det gäller hur mycket doktoranderna reflekterar över egna värderingar, kring skillnader mellan kvinnor och män och kring etnisk och kulturell bakgrund. I Högskoleverkets undersökning ingår omkring hälften av landets 18 400 doktorander. Och även om majoriteten är nöjd, så tycker många att introduktionen var dålig, att de får för dålig och för lite handledning. Vissa får nöja sig med bara sex timmar per termin. Många känner sig också stressade och tycker att deras studiemiljö inte är kreativ, och att de har för lite att säga till om. Och situationen är likartad vid alla landets lärosäten med forskarutbildning.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".