Östergötland

Långa köer för hantverkarhjälp

De privatpersoner som vill anlita en hantverkare kan i nuläget få vänta i upp till ett halvår. Det är det så kallade ROT-avdraget som satt fart på renoveringssugna östgötar. 

– En sådan orderstock som vi har idag har vi nog knappast haft någonsin förut. Normalt sett brukar vi kunna göra ett badrum inom en månad. Nu är det en väntetid på två eller tre månader så ROT-avdraget har absolut påverkat, säger Håkan Säberg som driver ett byggföretag i Åtvidaberg.

Det var i december förra året som regeringen återinförde det så kallade ROT-avdraget, en skattereduktion för privatpersoner som vill reparera, bygga om eller göra en tillbyggnad. Den som anlitar en hantverkare kan få ett avdrag på 50 procent av arbetskostnaden och avdraget har satt fart på renoveringssugna östgötar:

– Framförallt på badrumssidan har det formligen exploderat.  De plattsättare vi har idag jobbar för högtryck, säger Håkan Säberg.

Han får medhåll av  Lena Lundström på branschorganisationen Sveriges Byggindustrier, som representerar omkring 200 företag i länet.

– De små och medelstora företag har en enorm efterfrågan på ROT-arbeten. Det kan vara en väntetid på tre till fyra månader för att få hjälp av en hantverkare, säger Lena Lundström.

Sveriges Radio Östergötland har ringt runt till ett antal företag som utför ROT-arbeten och de allra flesta har fulla orderböcker, en del ända fram till jul. Vissa pratar också om att nyanställa och trenden kommer att hålla i sig, tror Håkan Säberg.

 – Så länge vi har de här förutsättningarna så kommer det nog att droppa in jobb i samma takt som tidigare.

Lisen Elowson Tosting
nyheterna.ostg@sr.se