Riksdagspolitiker på rundtur i Åtvidaberg

Under landshövding Björn Erikssons ledning samlades i dag Östergötlands riksdagspolitiker för studiebesök i Åtvidaberg. Det var elfte året i rad som riksdagspolitikerna från den så kallade östgötabänken fick göra en rundtur med landshövdingen i en av länets kommuner.

Riksdagspolitikerna besökte bland annat företaget Rodeco, tittade in på Bruksmuseet och fick information om hur det står till i Åtvidabergs kommun. Andreas Norlén, moderat riksdagsman från Motala, tycker att rundresorna är ett bra sätt att få en bild av Östergötlands olika kommuner.

– Framför allt tror jag att det ökar samhörigheten mellan riksdagsledamöter och kommunala företrädare. Det här är ett sätt att under anspråkslösa och prestigelösa former träffas över kommun och partigränser. Så jag tycker att det är väldigt värdefullt, säger han.

Sonia Karlsson, från Motala har suttit i riksdagen för socialdemokraterna sedan 1988, och har deltagit på många rundturer i länet med landshövdingen. Hon tycker att studiebesöken varit värdefulla för hennes arbete i riksdagen.

– Det är det här att komma ut i länet, se olika företagsamheter, träffa kommunledningarna och höra både problem och sådant som är bra. Det är bra att få med det i vårt arbete, säger hon.

Landshövding Björn Eriksson säger att ett syfte med de årliga rundresorna med länets riksdagspolitiker är att få dem att samla sig kring frågor som är viktiga för Östergötland. Men frågan är om det blir någon fortsättning på rundresorna när han nu slutar som landshövding.

– Jag har en liten lista i innerfickan och där står det: Kom ihåg att tala med den nya landshövdingen! Och där står rundresa med riksdagsledamöterna väldigt långt upp. Det kommer jag starkt att rekommendera, säger Björn Eriksson.

Johan Gustafsson
johan.gustafsson@sr.se