Östergötland

Många ringer fackets hjälptelefon

På måndag inleder LO-facken sin årliga sommarkampanj bland sommarjobbande ungdomar. Under två veckor ska facken turnera Östergötland runt.

– Östgötaarbetsgivarna sköter sig generellt sett jättebra. Det märks att det gjort nytta att vi varit te flera somrar och informerat, säger Jessika Svensson, samordnare för "facket på sommarjobbet".

Intresset är stort från ungdomarnas sida. Till fackets hjälptelefon, dit man kan ringa eller maila, hörde förra året 8 000 ungdomar av sig från hela landet. I år ser det ut att bli ännu fler. Hittills i sommar har dubbelt så många som tidigare använt hjälptelefonen.

– Det är klart att man kan ställa krav. Du har rätt till semesterersättning utöver timlönen, rätt till ledighet, rätt till rast, säger Jessika Svensson.

Hon säger också att det är jätteviktigt att första sommarjobbet blir en rolig upplevelse.

– Du ska inte bli lurad för det kan ju avskräcka dig för resten av livet.

Jessika Svensson räknar med att få många frågor om lön,men där kan inte fackets mobila patrull ge svar direkt. I stället hänvisar man till gällande kollektivavtal för den bransch man sommarjobbar inom.

– Det är bra att facken åker runt och håller koll. Alla är nog inte så jätteinsatta, säger Emelie Zetterberg som säljer glass i Norrköping.

Själv anser hon att hon har en bra lön där hon står och slevar glass i värmen för dryga 100 kronor i timmen.

Lars Birlev
lars.birlev@sr.se
Louise Martinsson
louise.martinsson@sr.se