Ringholm: Budgeten präglas av tillväxt

Idag presenterade finansminister Bosse Ringholm budgetpropositionen. Landstinget får extra pengar men också en rad andra myndigheter.
Bland annat får kriminalvården ytterligare 100 miljoner för att minska platsbristen på fängelser och häkten. Intergrationsverkets stöd till lokal antidiskrimineringsverksamhet blir permanent från och med nästa år. Dessutom får verket mer pengar för att hjälpa frivilligorganisationer att etablera ett centrum mot rasism och andra former av intolerans. Nationellt centrum för flexibelt lärande, med verksamhet i bland annat Norrköping, får 20 miljoner kronor för att stödja uppbyggnaden av lokala lärcentra för utbildning av vuxna. Landstingen får extrapengar från staten bland annat för att minska väntetiderna, för östgötalandstinget innebär det 178 miljoner kronor nästa år. Fri entré ska det bli på de flesta statliga museer under 2004 och 2005, men Flygvapenmuseum i Linköping finns inte med bland de museerna där reformen införs redan nästa år. Årets budgetproposition präglas av förslag som stärker tillväxten och jobben, som ökar rättvisan och tryggheten, hävdar finansminister Bosse Ringholm. Ingen är vinnare men alla är förlorare i årets budget, sammanfattade centerns ekonomiska talesman Lena Ek från Valdemarsvik och efterlyste konkreta tillväxtfrämjande förslag. Den moderate riksdagsmannen Gunnar Axén från Norrköping säger i en kommentar att regeringen inte når inte ett enda av sina mål, vare sig sjukfrånvaron, socialbidragsberoendet, sysselsättningen eller arbetslösheten. Läs mer om budgeten på Ekots hemsida
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".