Elekta rasade efter rapport

Försvagningen av dollarn slog mot Elektas omsättning och resultat för perioden maj-juli. Aktien föll kraftigt på börsen när siffrorna lades fram.
Medicinteknikföretaget, med verksamhet i Östergötland, redovisar en rörelsevinst på 53 miljoner kronor för perioden, som är det första kvartalet i bolagets brutna räkenskapsår. Det innebär en försämring med 11 miljoner kronor jämfört med motsvarande period i fjol. Omsättningen minskade med 7 procent och uppgick till 615 miljoner kronor. Fallet beror på valutakursförändringar, främst försvagningen av den amerikanska dollarn som gör att Elektas försäljning i USA blir mindre värd i kronor räknat. Hade det inte varit för valutaeffekterna hade omsättningen stigit med 4 procent och rörelsevinsten hade varit 14 miljoner kronor högre, enligt Elektas beräkningar. Däremot ökade orderingången med 20 procent till 835 miljoner kronor och orderstocken uppgick vid juli månads utgång till drygt 2,6 miljarder kronor, den högsta nivån hittills i företagets historia. Trots fortsatt god orderingång räknar Elekta med att omsättningen under den första halvan av räkenskapsåret kommer att vara lägre än under den andra halvan. Men de finansiella målen kvarstår oförändrade, enligt delårsrapporten.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".