Östergötland

Varghane på vandring i länet

En ung varghane har vandrat in i Östergötland. Enligt Lasse Larsson, rovdjursspårare på länsstyrelsen, handlar det om en fjolårsvalp från trakterna runt Ockelbo i Gävleborgs län som först ska ha gjort några försök att ta sig västerut.

– Förmodligen blev det lite trångt där med flera vargar. Så istället valde han att vandra söderut och igår knallade han in i Östergötland.

Enligt Lasse Larsson befinner sig den unge varghanen just nu någonstans i de norra delarna av länet. Under de senaste veckorna har den vandrat från Gävleborg, via Sörmland och igår passerade den länsgränsen.

Med anledning av det ovanliga besöket uppmanar han också djurägare att öka sin tillsyn och se till så att det är ordentligt stängslat överallt. Inte minst i de hagar som gränsar mot vatten:

– Han simmar ju mycket och om det inte är stängslat kan han ju simma in och gå rakt in i en fårhage, säger han.

Han betonar dock att risken för att vargen ska ge sig på tamboskap inte är så stor som många kanske befarar:

– Man ska inte måla fan på väggen för det här. Det finns så mycket mat i form av hjort och annat i delar av Östergötland så det är nog inget större problem. Men man ska inte bjuda in genom att inte ha stängslat. Sånt måste man tänka på när man har varg på besök så här, säger Lasse Larsson.

Pelle Zettersten
pelle.zettersten@sr.se
Louise Martinsson
louise.martinsson@sr.se