Motala

Inget festivalstöd från Motala kommun

Helgens Motalafestival lockade inte någon storpublik. Enligt arrangörerna gick arrangemanget bara med nöd och näppe runt och om det ska bli någon fortsättning kräver man nu ekonomisk hjälp från kommunen, men så lär det inte bli.

– Nej, det är ingen kommunal angelägenhet, säger Kjell Fransson (FP), vice ordförande i kommunstyrelsen i Motala, idag.

När festivalområdet på lördagskvällen stängde för tolfte året i rad var det knappast med flaggan i topp. Från att i början av 2000-talet ha haft uppemot 30 000 besökare var man i år nere runt ett par tusen betalande gäster. 

– Vi är besvikna på att det inte blev mer publik. Vi hade verkligen hoppats på det för vi tycker att vi hade gjort en riktigt bra familjefestival, säger Calle Karlsson som tillsammans med tre vänner ansvarar för arrangemanget sedan i fjol.

Nu lyckades arrangörerna bara precis få in de pengar de lagt ut före festivalen och någon lön kan de inte ta ut. Ändå säger Calle Karlsson att han inte helt stänger dörren för en eventuell fortsättning nästa år, men då vill han ha stöd från kommunen:

– Vill kommunen ha en festival är vi jättesugna på att gå in och göra en, men vi kan inte gå in och satsa alla pengarna själva, säger han.

Det betyder sannolikt att det inte blir någon festival nästa år. För även om Kjell Fransson beklagar att det inte gick bättre, är kommunen inte intresserad av att gå in och stötta arrangemanget ekonomiskt:

– Nej det är vi inte, vad jag kan se. Det här hänger i första hand på att det är bra artister och ett bra utbud så att det lockar så många Motalabor och tillresta östgötar att det kan gå runt på den vägen.

Tobias Wallin
tobias.e.wallin@sr.se