Östergötland

Fortsatta strider om länets flyg

Diskussionerna om flygplatser och flygtrafik har pågått i Östergötland i över 30 år. Nu har ett nytt bråk blossat upp som kan komma att skada samarbetet i Fjärde storstadsregionen.

För en tid sedan gick politiker i Norrköping ut med anklagelser om att Linköpings kommun har använt sig av fula trick för att locka flygbolagen till Linköping. Bakgrunden ska ha varit att Norrköpings kommun har haft långtgående förhandlingar med flygbolag, men att sedan Linköping plötsligt kommit in på arenan och mitt framför näsan på Norrköping lyckats teckna avtal med aktuella bolag.

Mattias Ottosson (S), kommunstyrelsens ordförande i Norrköping, beskriver Linköpings metoder som att det är ett omoget och smutsig marknadsföringssätt.

Det moderata kommunalrådet i Linköping, Paul Lindvall, tillbakavisar alla anklagelser och menar att Mattias Ottosson uttalande är "inga vidare formuleringar":

– Det vore bra om man använde ett annat tonläge i Norrköping, anser Lindvall.

Oppositionsrådet Fredrik Bergqvist skriver på sitt blogg att han blir mer och mer tveksam till samarbetet inom Fjärde storstadsregionen. Men Paul Lindvall å sin sida säger att han tror inte att flygbråket påverkar samarbetet:

– Det tror jag inte, men en och annan politiker kanske kunde avstå från vissa blogginlägg, säger han.

Stefan Arrelid (MP), kommunalråd i Norrköping, tror dock att konflikten kan få en inverkan på samarbetet:

– Vi har byggt upp ett så bra samarbete mellan Norrköping och Linköping och även andra kommuner i länet, så att det känns lite trist att det har blivit en sån brännbar strid kring flygplatserna igen. Det gynnar inte riktigt klimatet, säger Arrelid.

Tahir Yousef
tahir.yousef@sr.se