Psykiskt funktionshindrade känner sig utpekade

Många psykiskt funktionhindrade i länet mår dåligt efter de svarta rubrikerna om psykiskt sjukas kopplingar till olika våldsbrott. Senast i samband med mordet på utrikesminister Anna Lindh.
Efter mordet på Anna Lindh och en femårig flicka i Arvika har debatten kring psykiskt funktionshindrade och psykiatrivården blossat upp igen. I massmedia får man bilden av en bristfällg vård som gör att psykiskt funktionshindrade blir en fara både för sig själva och för dom andra. I Östergötland bor ett hundratal personer med psykiskt funktionshinder, de flesta bor i egna lägenheter eller i kommunens gruppboende så kallade öppen vård. Kerstin Karlsson från föreningen RSMH, riksförbundet för social och mental hälsa, i Linköping har också märkt att medlemmarna känner obehag av att massmedia målar psykiskt sjuka personer som farliga brottslingar och mördare.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".