Övningshästen som blev guld värd

Han var egentligen bara tänkt som sällskap till en mer lovande häst. Nils Enqvist köpte Opal Viking som tvååring och planerade att göra sig av med hästen när han lärt sig lite mer om trav. Men istället för en kort bekantskap blev det ett långt och guldkantat samarbete mellan häst och ägare. Idag har 9-åringen kört in nästan 20 miljoner kronor till stallet i Krokek.

Opal Vikings pappa är inte så känd, Turnpike Taylor och det är en Meadow Road-son. Meadow Road vann ju Elitloppet någon gång på 80-talet och såldes direkt efteråt till USA och verkade som avelshingst.

– Han hade väl inga jätteframgångar som avelshingst egentligen men som morfar har det ju gått bättre, säger Nils Enqwist.

Mamman är Seppelina Coeur. Det är en uppfödning som Kjell P. Dahlström hade och det intressanta är att Zippe Coeur som vann Sverigeloppet för ett litet tag sedan också har Seppelina Chip som mamma.

– Dessutom finns det lite bra släkt längre bak.

Var är Opal Viking född?
– Jag vet inte riktigt men jag tror det var i Österbymo. Uppfödare är Per-Ola Borg som jag känner mycket väl och som har följt mig och Opal genom åren.

Det var en slump att Nils Enqwist fick vantarna på Opal Viking.

– Jag sökte egentligen en vän till en ettårig hingst som jag hade fött upp innan jag höll på med trav. Jag skulle köpa en kompis och kom till Mantorp där jag träffade Per-Ola Borg. Han hade ingen ettåring men två tvååringar som jag kunde få köpa billigt.

Först var han inte intresserad men efter en frukost med sin fru bestämde han sig för att ändå köpa de två tvååringarna. Tanken var att öva upp sig som travtränare på hästarna, sedan satsa mer på ettåringen hemma i stallet och göra sig av med de två andra hästarna.

– Men så blev det inte, det var Opal Viking och Diamond Viking jag köpte och där vet vi ju hur det gick. Även Diamond Viking har gått bra, kört in över 400 000 kronor. Det var ett ganska lyckat köp som övningshästar och utan att veta någonting om trav.

Du hade inte sysslat någonting med trav innan du köpte Opal Viking.
– Nej, det hade jag inte. Utan i samma veva ringde jag en amatör och frågade om han kunde köra in hästarna, för de var oinkörda tvååringar. I samma veva frågade jag om han kunde köra in mig, en 40-åring som är lite rädd för hästar. Han sa att det inte var några problem med hästarna, de skulle vara klara inom sex veckor, men hur lång tid det skulle ta att köra in mig visste han inte.

Inte nog med att Nils Enqwist var novis i travsammanhang. Dessutom var han hästrädd. Hans egenuppfödda häst i stallet hade han mest gått runt med i koppel, som han själv säger.

– Min första rädsle-attack kom redan andra dagen när jag åkt och lämnat hästarna. Då sa den här killen att jag skulle gå in i hagen själv och hämta hästarna och sela på dem. Då tänkte jag, va fan, ska jag hämta de själv. Som tur var var hästarna lika rädda som jag. Det tog ett tag att få in dem men det gick. Sedan har det väl gått över så nu är jag väl lite av en hästkarl hela jag.

Du funderade aldrig på att göra en ridhäst av Opal Viking?
– Anledningen till att jag födde upp en travhäst och köpte in några hästar var att jag var intresserad av spelet. Så jag tänkte att det vore roligt att ha en egen häst.

Och nu får du inte spela på hästar:
-- Jo, jag spelar V75 varje helg men det kan jag säga att jag är helt skit-usel på att spela. De flesta är mycket bättre än mig. Jag tycker jag har lite inside information men jag vinner aldrig.

Men räcker det inte med det som Opal Viking drar in?
– Jo, men man spelar ju för att vinna.

Nils Boström
nils.bostrom@sr.se