Ljust och sorgligt på teaterskeppet

En sorglig kärlekshistoria är vad Valdemarsviksoperan bjuder i sommar. På fredag är det premiär för Orfeus och Eurydike ombord på teaterskeppet.

– Det är en rätt sorglig historia kan man väl säga men jag tycker att den ändå är rätt ljus. För det är synen på döden man får titta lite på. Man får gå ner i underjorden och vara med andarna, säger regissören Margareta Ridderstedt.

Det förälskade paret Orfeus och Eurydike gifter sig men hon råkar ut för en olycka och dör. Orfeus får som enda människa möjlighet att gå ner i underjorden och hämta sin älskade Eurydike.

Operan utspelar sig i modern tid med en ny svensk översättning. Akt två tar publiken med till dödsriket, som ligger en trappa ner i skeppets salong.

En viktig person i historien  är Eros, eller Amor, kärleksguden. I vanliga fall gestaltas han av en sopran eller gossopran men i Valdemarsviksoperans tappning sjungs rollen av tenoren Torbjörn Lillieqvist.

– I den här uppsättningen är jag någon sorts udda figur på bröllopet, lite toastmaster.

Orfeus och Eurydike av Christoph Willibald Gluck är Valdemarsviksoperans fjärde uppsättning sedan starten 2006.

Föreningen vill dels framföra verken på svenska och också hitta scenplatser där publiken kommer väldigt nära.

– Det är något som vi tycker är väldigt viktigt, att man inte har det här konventionella med en scen och publik utan här spelar vi runt omkring och det krävs en viss teknik.

Maria Turdén
maria.turden@sr.se