Giftiga nykomlingar i Kolmården

Fem exemplar av en av världens giftigaste ormar finns nu till allmän och kanske skräckblandad beskådan på Tropicarium i Kolmråden. Taipanerna, som i vilt tillstånd finns i Australien, anlände nyligen från London.

– En del av orsaken är ju att det är en av världens giftigaste ormar. Så det kan vara intressant att visa, säger Kalle Melkersson som är reptilansvarig på Tropicarium.

I ett terrarium ligger de, pigga, ljusbruna och snokliknande. Som närmsta grannar har de två stora diamantskallerormar och en kobra. Taipanerna är födda på London Zoo, annars lever de vilt i Australien där de framför allt äter möss och råttor.

De tillhör samma grupp av ormar som kobror, mambor och havsormar. De har fasta små gifttänder i överkäken som innehåller en typ av nervgift.

– Många bönder är ganska skraja för Taipanen för den finns inne bland deras odlingar och nära gårdar ibland, säger Kalle Melkersson.

Det gäller att vara på sin vakt när man sköter om så här giftiga ormar, säger han. På tropicariet är hanteringen av giftormar speciell. Man använder ett sätt som många andra djurparker slutat med på grund av riskerna.

De flesta har idag lådor som de stänger in ormarna i när man ska göra något med djuren eller i terrarierna. På Tropicarium jobbar man utan något skydd mellan sig och djuren. Behöver de behandla eller undersöka ormarna fångar de in dem med en så kallad ormkrok och håller dem i händerna.

– Om man bara ska slussa djuren blir det svårt att ha naturliga inredningar som växter om man måste vänta på att ormen ska gå att lägga sig i en låda innan man kan öppna.

Finns det inte stor risk att bli biten?
– Jag tycker inte det. Jag tycker det känns väldigt säkert. Det gäller bara att vara uppmärksam, känner till djurens beteende och jobbar därefter.

Pelle Zettersten
pelle.zettersten@sr.se