Östergötland

Allt fler viltolyckor på länets vägar

Antalet viltolyckor i länet ökade med drygt 20 procent under det första halvåret i år, jämfört med samma period förra året. Det visar nya siffror från Nationella Viltolycksrådet.

Sammanlagt anmäldes närmare 1 170 viltolyckor i Östergötland och det är en ökning med drygt 200. I landet som helhet har viltolyckorna ökat med runt 15 procent.

– Dels är viltstammarna på väg uppåt, dels kan det också vara så att folk har blivit mer medvetna om att man måste anmäla olyckorna till polisen, säger Lars Sävberger, verksamhetsledare på Nationella Viltolycksrådet, till TT.

Den absolut största andelen olyckor beror på kollisioner med rådjur. Rådjursolyckorna har också ökat i Östergötland under det senaste halvåret. Den största ökningen, närmare 40 procent, står dock vildsvinsolyckorna för.

– Med andra djur är det ju gryning och skymning som är störst risk, men vildsvinen är nattaktiva. De kan komma i flockar med åtta vildsvin och är det på hösten och mörkt ser man kanske inte dem mot asfalten. Det är en ny situation som folk inte är vana vid, säger Lars Sävberger.

FAKTA: Antalet viltolyckor i Östergötland

Viltslag, antal olyckor första
halvåret 2009, (2008)

Älg 56 (52)
Kronhjort 8 (6)
Dovhjort 88 (79)
Rådjur 928 (757)
Vildsvin 81 (59)
Övriga 2 (7)
Summa: 1166 (960)

Källa: Nationella Viltolycksrådet

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.