Motala

Dometic lägger ner i Motala

Uppdaterad version 16:35
I dag kom det definitiva beskedet att kylskåpstillverkaren Dometic lägger ner sin fabrik i Motala. Beslutet togs på bolagets styrelsemöte som hölls under dagen.

– Anledningen till att vi lägger ner i Motala och flyttar till USA är att vi har en dramatisk nedgång i marknaden i Nordamerika, uppemot 55-60 procent. Vid sidan av det har vi väldigt långa logistiktider till våra kunder i USA. Det här är mycket tragiskt därför att Motala är ursprunget och själen i hela Dometickoncernen, säger marknadsdirektören Rutger Wachtmeister.

Det har länge blåst hårt kring kylskåpstillverkaren Dometic i Motala. Företaget tillverkar kylskåp till husvagnar och husbilar, framför allt till den amerikanska marknaden. I finanskrisens spår har försäljningen gått ner rejält.

På ett år har företaget i Motala varslat personal om uppsägning totalt åtta gånger. Enligt företagsledningen har personalstyrkan successivt minskat från 850 personer 2007 till dagens 200 fast anställda. Som mest har företaget haft nästan 1000 anställda.

I april kom beskedet att koncernledningen ville flytta produktionen utomlands, och i dag kom alltså det definitiva beslutet att Motalafabriken läggs ned. Enligt företagsledningen kommer vissa arbeten inom främst IT och produktutveckling att bli kvar i Motala.

Kenny Wikström, klubbordförande på IF Metall på Dometic, är besviken på att företagsledningen inte lyssnat på facket och den rapport från en löntagarkonsult som visat att en nedläggning i Motala inte är det mest lönsamma företaget kan göra.

– Beskedet var väl ganska väntat men jag är ändå förvånad över att man nonchalerar löntagarkonsulternas rapport och de siffror vi tagit fram och visat för företaget. Det har knappt varit uppe till diskussion, utan nedläggningen i dag var bara ren formalia. Det var bestämt redan innan.

Johan Gustafsson
johan.gustafsson@sr.se