Fiskare befarar kräftpest i Vättern

Kräftbeståndet i Vättern utanför Vadstena har minskat de senaste åren. Yrkesfiskarna befarar att det är fråga om kräftpest. – Det har varit en minskning de tre sista åren, eller två år i alla fall som det har gått neråt. Vi har väl hållit ungefär samma kvantitet men då har vi ökat burantalet undan för undan istället.

Det säger yrkesfiskaren Lennart Rogsberg som har fiskat sedan 60 talet.

Vidare säger Lennart Rogsberg att det kan ha flera olika orsaker bland annat på grund av att vattnet har varit kallt en längre tid. Men han säger att det även kan bero på kräftpest.

– Tyvärr så kan det vara kräftpest för vi har sett att det finns en del kräftor som är drabbade av pest. Det blir som hål på dem, ungefär som de har blivit brända med en cigarett på sköldarna.

Anton Halldén är länsfiskekonsulent i Jönköpings län som har samordningsansvar för fisketillsynen i Vättern. Han bedömer en nedgång av kräftbeståndet i Vättern utanför Vadstena med utgångspunkt från de rapporter som kommit in från yrkesfiskarna vid Vadstenaviken. Men han tror inte att det beror på kräftpest.

– Nej ett sådant partiellt utbrott av kräftpest tycker jag väl låter mindre sannolikt. Jag tror nog att det finns andra orsaker som är troligare i sådana fall, säger Anton Halldén.

Vad det gäller framtida bestånd i området har Anton Halldén svårt att sia om.

– Det har varit väldigt hög täthet av kräftor i det området och många andra områden också i Norra Vättern under ett antal år. Signalkräftan är en ny art för Vättern och oftast etablerar sig nya arter på en hög nivå. För att sedan gå tillbaka lite grann för att lägga sig på en mer långsiktigt hållbar nivå. Men det är möjligt att kräftbeståndet är på väg tillbaka i de här områdena som är allra tätast. Men om det är så eller inte det vet vi inte idag, säger Anton Halldén. 

Lovisa Gelin
lovisa.gelin@sr.se