Vintern hård mot biodlare

Allt fler tambin i Sverige dör under vintern. Det visar en undersökning som Sveriges Biodlares Riksförbund i Mantorp har gjort. När bina dör så får det negativa effekter både på den svenska honungsproduktionen och pollineringen av bär växter och en del jordbruksgrödor.

– Sjutton procent av de samhällen som invintrades 2008 har dött under vintern, säger Preben Kristiansen expert på bisjukdomar pÅ SBR.

I den undersökning som SBR har gjort ingick 600 biodlare som tillsammans har 7000 bisamhällen. Ungefär var sjätte samhälle dog under vintern 2008-2009. Det är en ökning, under 1970-talet dog var tionde samhälle under vintern.

Exakt vad som gör att bina dör under vintern vet Preben Kristiansen inte men han är ganska säker på att det så kallade varoakvalstret som för med sig olika infektioner är en av orsakerna.

Att många bin dör under vintern är ett problem. Ordföranden för biodlarnas riksförbund kämpar för att biodlarna ska skaffa fler bin, men det är svårt när sjukdomar hela tiden reducerar

– Får vi ner vinterförlusterna så blir det lättare. Annars får vi försöka få biodlarna att producera fler bisamhällen så att vi kan kompensera vinterförlusterna och ändå öka antalet bisamhällen. Men det är inte en helt lätt ekvation att få ihop, säger Jonny Ulvtorp.

Det finns sätt att bekämpa det besvärliga varoakvalstret, problemet är att många biodlare inte tar sjukdomarna på tillräckligt stort allvar och inte behandlar sina bin i tid, säger Preben Kristansen.

– Många biodlare låter bli att behandla eller behandlar på fel sätt och så dör samhällena. Innan samhällena dör så sprids kvalstren vidare till andra samhällen och då blir det problem.

Pelle Zettersten
pelle.zettersten@sr.se