Östergötland

Rusning till ungdomsmottagning på nätet

Att kunna ställa anonyma frågor om sex och samlevnad på internet har blivit en succé bland östgötaungdomarna. Sedan starten i november har ungdomsmottagningens sida haft 700 000 besök.

– Jag kan tro att många börja där. De har någon fråga som kan kanske inte vågar ställa direkt och på webben kan man anonym. Där kan man i lugn och ro titta runt och så kanske det leder till att man hör av sig till oss, säger kuratorn Else Sundin.

700 000 besök sedan starten i november. Det är vad ungdomsmottagningens hemsida haft. Precis som på den fysiska mottagningen är 70 procent tjejer och 30 procent killar. I Linköping har över 15 000 ungdomar besökt sidan, det är mer än dubbelt så många som antalet besök på ungdomsmotagningen i staden förra året.

De som mest använder sidan är 16-17 år och de vanligaste frågorna rör sex och underlivt, faktiskt mest om killars underliv. Det förvånar inte Else Sundin.

– Det är nog inte bara en fördom att tjejer pratar med tjejer medan killar håller mycket för sig själva och vet inte vem man ska fråga. Det kan också vara så att killar fortfarande är lite mer aktiva på nätet.

Lars Birlev
lars.birlev@sr.se