Linköping

Snackande papperskorgar renar staden

I augusti kommer Linköping att få tre talande papperskorgar. De talande papperskorgarna ska få Linköpingsborna att sluta slänga skräp på gatan.

– Dels kan man få sig ett gott skratt, men man kanske också tänker till. Det handlar lite om attitydförändringar, att man tänker sig för och faktiskt använder de papperskorgar som finns, säger Linköpings stadsträdgårdsmästare Lotta Johansson.

En sensor i papperskorgen känner av när någon går förbi, och en apparat i papperskorgen lämnar ifrån sig ett meddelande.

Nu ska lämpliga meddelanden spelas in. Därefter ska de talande papperskorgarna placeras på Ågatan, Trädgårdstorget och Stora Torget i Centrala Linköping i augusti.

– Jag tror att humor, som det här handlar om, är ett väldigt bra verktyg när man vill jobba med delaktighetskänslan i innerstan.  Jag tror att det handlar mycket om det. Man slänger inte skräp på sin egen gata, men i innerstan kan man göra det eftersom det ändå är någon som städar upp till nästa dag, säger Sofie Elliot, som jobbar med projektet "Ren stad" i Linköpings kommun.

Johan Gustafsson
johan.gustafsson@sr.se