norrköping

Fler barn i lågkonjunkturens fotspår

Det föds alltfler barn i Östergötland och det är östra delen av länet som står för ökningen. På Vrinnevisjukhuset har antalet förlossningar ökat successivt de senaste åren. Men nu har barnafödandet tagit extra fart.

– Nu händer det något utöver den ökningen som varit de sista åren. Nu ökar det med en högre hastighet, berättar Monika Sannebrink som är verksamhetschef på Kvinnokliniken på Vrinnevisjukhuset i Norrköping. Förra året skrev vi in ungefär 200 fler än vad vi gjort de senaste åren.

Men att det beror på lågkonjukturen vill Monika Sannebrink inte slå fast.

– De stora födelsekullarna sedan tidigare börjar ju att föda barn så det är alltfler kvinnor i fertil ålder som börjar föda barn nu, säger Monika Sannebrink. Och vi har varit försiktiga med att kalla det för babyboom. Den ökningen vi haft har varit stadig men långsam. Men nu verkar det vara en ny babyboom på gång.

Och just nu är det full aktivitet på förlossningarna i Linköping och Norrköping, men någon risk för att inte kunna ta emot finns inte.

– Vi har ökat på vår bemanning på barnmorskesidan under de sista åren, så vi har utrymme för att ta emot ett ökat födelseantal, säger Monika Sannebrink.

Katarina Wahlström
katarina.wahlstrom@sr.se