Båtar går på grund med GPS-navigering

Flera båtägare i den östgötska skärgården har redan nu råkat ut för grundstötning på grund av att de förlitat sig på sin GPS. Det uppger sjöräddningssällskapet. På Sjöfartsverket i Norrköping är man oroliga för att olyckorna kommer att öka i takt med att fler använder den nya tekniken.

– Ja vi har haft några fall där man förlitat sig på sin GPS, berättar Göran Johansson som är chef på Sjöräddningssällskapet i Arkösund. Man har kört med noggrannheter på bara några meter.

Den nya tekniken med GPS-navigering gör det möjligt att se sin position med stor precision och används allt oftare i fritidsbåtar för navigering. Men nästan alla sjökort som GPS-apparaterna är laddade med är digitala kopior av sjöfartsverkets papperssjökort. Och den informationen går i många fall tillbaka till 1800-talet. Dels är kartorna inte så exakta som en GPS-apparat är och dels upptäcker man varje dag felaktiga uppgifter på kartorna.

På Sjöfartsverket är man orolig för att fler och fler använder den nya tekniken utan att vara medveten om bristerna. Göran Johansson säger att han ser många fördelar med den nya tekniken, men tilläger att man måste vara medveten om att den har stora brister.

– Visst är det ett bra hjälpmedel men man måste veta dess begränsningar när man är ute på sjön, säger han.

Tahir Yousef
tahir.yousef@sr.se