kinda

Salmonellasmitta på gård i Rimforsa

En gård i Kinda kommun har spärrats av på grund av att flera djur efter provtagningar visat sig ha salmonella. Länsstyrelsen anser att den aktuella varianten av salmonella är en allvarlig sort som lätt smittar från djur till människa. Tvåhundra djur har avlivats.

– Dom har fått salmonella på kycklingar, det fick vi en anmälan om i slutet av juni. Därför har vi tillsammans med jordbruksverket spärrat gården för att göra en smittspårning, säger länsveterinären Maria Leclercq.

På gården som även bedriver bo på lantgård verksamhet finns ett flertal djur av olika slag.

– De djur som är berörda är pärlhöns, påfåglar myskankor, gäss, grisar, får och getter. De har sommargäster på den här gården som kan hyra sommarstugor, säger Maria Leclercq.

Gästerna som har beställt sin vistelse i förväg har blivit informerade och får inte vistas med djuren. I nuläget finns inga planer på att stoppa verksamheten. Runt 200 fjäderfä har avlivats.

– Det är alltid alvarligt med salmonella eftersom det är en zoonos som kan smitta till människor och även djur som flyttas omkring. De kan vara en smittrisk för andra djurhållare i området så det är noga att reglerna som finns följs när man har fått en sådan smitta, säger Maria Leclercq.

Lovisa Gelin
lovisa.gelin@sr.se