Saab och Sif försvarar uppsägningar

För två veckor sen fick 272 tjänstemän lämna sina jobb på Saab Aerospace i Linköping. Många av de som fick gå hade längre anställningstid än de som fått stanna kvar. Nu hävdar flera av de uppsagda att facken gått med på alldeles för många undantag från turordningsreglerna.
Men Saab Aerospaces personalchef Bengt Herrgart säger att reglerna har följts. För ett par veckor sedan fick 272 av de 350 tjänstemän som varslades om uppsägning på Saab Aerospace i Linköping tidigt i somras, lämna sina jobb. Många av de har nu vänt sig till Sif:s avdelning i Östergötland och tycker att undantagen från turordningsreglerna blivit alldeles för många. Av de 300 sist anställda har runt 250 undantagits från reglerna. Mellan facken och Saab finns kollektivavtal som medger undantag från turordningsreglerna i lagen om anställningsskydd och facken som förhandlat om uppsägningarna försvarar dem. Saab har hittills fått ta emot mellan 6 och 10 besvär mot uppsägningarna, säger personalchef Bengt Herrgart. Sif-klubbens ordförande säger att lång anställningstid inte är någon garanti för att få stanna kvar och att man följt lagen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".