Finspång

Stor vattenläcka i Finspång

Uppdaterad version 11:38
De flesta hushållen i Finspång som varit utan vatten under morgonen har fått vattnet åter eller får det tillbaka den närmaste tiden. Vattenläckan som uppstod i morse är nu hittad men det kommer att ta tid att laga den.

– Vi har varit ute och sektionerat och hittat ett ställe där vi har en stor krater i backen, säger Tomas Johansson på Finspångs Tekniska verk.

Läckan finns vid utloppet av Lillsjön, vid Lillån som går ner mot Skutbosjön.

-- Det är en av matningarna som går till Nyhemsområdet, en av de större stamledningarna, säger Johansson.

Finspångs Tekniska Verk arbetar nu med att koppla om vattnet och på så sätt komma runt läckan. I första hand är det Nyhemsområdet som riskerar att under en längre tid vara utan vatten. Tankbilar med vatten är på väg från Norrköping.

Det kommer att ta tid att helt laga läckan.

– Vi har ju hittat den nu men vi ska gräva oss ner också och det kommer att ta tid. Det är inte säkert att det sker under det här dygnet. Det ligger i slänten ner mot sjön och det är riktigt knöligt att komma till. Men vi hoppas att genom sektionering ändå kunna försörja större delarna av Finspång som varit utan vatten nu på morgonen, säger Johansson.

De flesta delar av västra Finspångs kommun som under morgonen varit utan vatten har nu fått vattnet åter förutom Nyhem.

Hur vanligt är det med sådana här läckor?
– Den här karaktären är mindre vanlig. Men vi har ofta mindre läckor, mellan 10 och 12 per år. Men den är storleken är ovanlig.

Jakob Kindesjö
jakob.kindesjo@sr.se