Ny bok kartlägger eriksgatan i länet

Idag presenterades boken "Eriksgatan i Östergötland" som pekar på hur bland annat Söderköping, Skänninge och Vadstena förr i världen var anhalter på en och samma väg. Precis som Herrbeta och Ödeshög idag förbinds av E4:an.
Men boken är bara en början. Eriksgatan ska också ta vägen ut på internet är det tänkt. Bakom projektet står Skådeplats Östergötland. Barbro Mellqvist är kultursekreterare i Söderköpings kommun. I början av 1000-talet fick den som ville vara kung i Sverige, göra en resa från Uppsala till landskapen runt Vättern för att av folket där godkännas som kung. Det är det som kallas eriksgata. Men seden kan vara betydligt äldre än så. Liknande vägar finns i både Frankrike och Tyskland. I Östergötland har färden gått från Krokek över Vikbolandet till Linköping och sedan till Vadstena och så småningom till Alvastra, innan den tog vägen ner till Jönköping och Västergötland. Eriksgatan finns nu som en färdbeskrvning med kartor i den bok som alltså är det första steget i det eriksgateprojekt som drivs i Östergötland. I boken beskrivs alla de platser som minner om vägens betydelse en gång världen. Nästa steg blir alltså en hemsida som ska utformas av studenter på Campus Norrköping. Sedan är tanken att vägen ska märkas ut med skyltar nästa år. Monica Lantz som skrivit boken hoppas att det så småningom ska gå att koppla samman den östgötska eriksgatan med liknande vandringsvägar på kontinenten.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".