"Vi har inte pengar till vaccinering"

Det kommer att bli dyrt för landstinget i Östergötland att vaccinera alla östgötar för svininfluensan i höst. I nuläget vet ledningen inte hur den ska finansieras. Redan idag dras landstinget med ekonomiska problem och nedskärningar och någon statlig hjälp för vaccinering finns inte i sikte.

Smittskyddsinstitutet beräknar att minst 400 000 svenskar kommer att insjukna i svininfluensan i höst. För att siffran inte ska bli ännu högre krävs massvaccinationer.

Bara själva vaccinet kostar drygt 50 miljoner i Östergötland. Landstinget har beslutat att köpa vaccin till samtliga östgötar.

– Till det kommer kostnader för att hantera vaccinationen i form av personalkostnader och annat, säger landstingsstyrelsens ordförande Marie Morell (M).

Exakt hur mycket vaccinationen av drygt 400 000 östgötar kommer att kosta kan Morell inte uppskatta men nya utgifter på uppemot 100 miljoner kronor kommer att slå hårt mot ett landsting som redan dras med ekonomiska underskott och besparingar. Man har helt enkelt inte pengarna.

– Nej, det har vi inte och det har inga andra landsting heller. Så det här är väldigt dålig tajming. Men samtidigt vill vi inte ta några risker och låta människor bli sjuka i onödan.

Nu pågår arbetet med att dels se över hur vaccinationerna över huvud taget ska gå till. Att vaccinera 100 000-tals personer är inget som är gjort i en handvändning. Dels tittar landstingledningen nu på hur vaccineringen ska finansieras ur en redan skral kassa.

– Dels kanske det inte kommer att bli helt gratis att vaccinera sig men det är inte mycket pengar som kommer in den vägen. Vi måste titta på hur hela den ekonomiska situationen ser ut.

Flera landsting kräver statligt stöd för att ha råd att vaccinera men från regeringshåll verkar det inte finnas några pengar att hämta.

– Det är något som vi kräver. Tyvärr ser det inte helt ljust ut. Skulle vi få något är det utöver vad man kommit överens om tidigare.

Petter Ahnoff
petter.ahnoff@sr.se