Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Villor istället för skyddad natur i Mjölby

Arbetet med att lista skyddsvärda naturområden i EU-projektet Natura 2000 möter nu motstånd. I Mjölby har kommunen begärt att två områden inte ska föras in på listan.
Det ena är en sträcka utmed Svartån, där kommunen vill ha möjlighet att bygga bostäder, enligt kommunalrådet Jörgen Oscarsson. Natura 2000 är ett projekt där naturtyper av gemensamt intresse för EU-länderna ska skyddas. Projektet anger 170 olika naturtyper och av de finns 90 i Sverige och 35 i Östergötland. Här i länet rör det sig i hög grad om olika våtmarker och artrika ängar, samt vissa typer av skog. Det är länsstyrelelsen som listar områden och skickar vidare förslagen till naturvårdsverket och regeringen. Nu ska kommunerna yttra sig om förslagen och deras synpukter ska vägas in. Thomas Johansson på länsstyrelsen tror att Mjölbys farhågor är överdrivna. Natura 2000 skyddar vattnet och strandbrinken vid Svartån, inte all mark runt omkring. Men liknande farhågor har politikerna i Linköping, som i sitt svar godtar skyddet av exempelvis västra Roxen, men med förbehållet att det inte får förhindra bebyggelse. Moderater och folkpartister i tekniska nämnden ville till och med stryka området från listan. Men kommunalrådet Gösta Gustavsson tycker att fördelarna med Natura 2000 överväger.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".