EU-ambassadörer besöker Östergötland

EU-ambassadörer från 23 länder är nu på besök i Östergötland med anledning av Sveriges ordförandeskap i EU. Under gårdagen gjorde man ett besök i den östgötska skärgården och det fina sommarvädret gjorde att länet visade upp sig från sin bästa sida för EU-ambassadörerna.

– Första intrycket av vår resa var mycket, mycket positivt. Vädret var fantastiskt. Landskapet var väldigt vackert, säger Spaniens EU-ambassadör Carlos Bastarreche som besökt Sverige vid ett flertal tillfällen, men aldrig varit i Östergötland.

Förutom att ha ett internt arbetsseminarium ska EU-ambassadörerna göra flera studiebesök i länet. Efter skärgårdsbesöket blev det i går också middag på Linköpings slott. I dag besöker man Saab i Linköping och klosterstaden i Vadstena. Dessutom kommer EU-ambassadörerna att se en operaföreställning av Vadstena Akademin.

Landshövding Björn Eriksson sken ikapp med solen och såg chansen att ta upp sina hjärtefrågor som till exempel miljön i Östersjön och jordbruksfrågor. Han hoppas att mötet i Östergötland ska ge ett bestående intryck på EU-ambassadörerna.

– Jag tror att det har betydelse genom att så viktiga människor får klart för sig att Östergötland finns, vad vi står för, och hur det ser ut här. Mänskliga möten och nätverksbyggande är ofta startpunkten för det som kommer i nästa led, och det är det som gör det så spännande, säger han.  

Sveriges EU-ambassadör Christian Danielsson, med rötter i Vikbolandet och som fortfarande vistas där under somrarna, säger att mötet ger EU-ambassadörerna chansen att diskutera viktiga frågor mer informellt än man vanligtvis kan göra. Under Sveriges ordförandeskap i EU är det klimatfrågan och den ekonomiska krisen som hamnar högst upp på dagordningen.

– Hela frågan om växthuseffekten är den största utmaning vi står inför. När det gäller den ekonomiska återhämtning är det något som alla EU:s medlemsländer brottas med. Just nu så lever vi i den största ekonomiska krisen sedan andra världskriget, säger Christian Danielsson.

Johan Gustafsson
johan.gustafsson@sr.se