Linköping

Rostiga lyktstolpar kostar miljoner

Rostiga lyktstolpar är en tickande bomb för många svenska kommuner. Att bara byta ut en stolpe kan gå på tiotusentals kronor, men i Linköping har Tekniska verken och uppfinnaren Janne Stjerna utvecklat en ny metod som nu kan spara miljontals kronor åt kommunen.

– Det finns alltså tusentals sådana här stolpar bara i Linköping som måste bytas och i Sverige finns det ytterligare kanske 100 000 stolpar man måste byta inom de närmsta åren. Man gör en besparing på en tredjedel jämfört med den traditionella metoden att byta stolpar, säger uppfinnaren Janne Stjerna.

Hans uppfinning består av en domkraft som drar ur den rostiga stolpen ur betongfundamentet. På så sätt kan man återanvända fundamentet och på några minuter kan en ny stolpe vara på plats. I normala fall hade man fått ta dit en grävmaskin för att byta ut stolpen, vilket både är dyrare och tar längre tid.

Behovet av nya lyktstolpar är stort. Merparten av den gatubelysning som sattes upp under 1960- och 70-talet är nu rostig och måste bytas ut. Problemen finns över hela landet och beror enligt Janne Stjerna på att många lyktstolpar är felkonstruerade.

– Det sitter en liten manschett längst ner mot fundamentet och där under samlas det alltid fukt, då rostar det och där går stolpen också av, säger Stjerna.

Bara i Linköping räknar man med att hela beståndet på cirka 30 000 stolpar måste bytas ut inom femton år och varje stolpe kan kosta upp till 20 000 kronor att byta. För kommunerna handlar det alltså om stora kostnader, men genom att återanvända stolparnas fundament kan man göra betydande besparingar. I Linköping beräknas metoden kunna spara upp till tre miljoner kronor åt kommunen bara i år.

Jakob Kindesjö
jakob.kindesjo@sr.se