östergötland

Ratade polismotorcyklar till Stockholm

De fyra polismotorcyklar som östgötapolisen gjorde sig av med i våras för att de blev instabila i höga hastigheter såldes vidare till Stockholm. Och nu kör polisen i Stockholm omkring med motorcyklarna som ansågs för trafikfarliga för östgötapolisen.

– Vi kände den här instabiliteten i cykeln och tyckte att så här vill vi inte ha det, vi vill känna mer trygghet med motorcyklarna, berättar Thomas Jönsson som är trafikpolis vid Linköpingspolisen.

Det rör sig om ett 20-tal polismotorcyklar av totalt cirka 50 stycken i Stockholms län som enligt både Rikspolisstyrelsen och polisen i Östergötland, kan bli instabila när de kommer upp i högre hastigheter. Östergötlands polismyndighet valde därför i våras att sälja 4 stycken av de aktuella motorcyklarna till Stockholm.

Ett skäl till att motorcyklarna såldes till Stockholm är att Stockholmspolisen inte har upplevt några problem innan med samma typ av motorcykel. Ett annat skäl som rikspolisstyrelsen och polisen i östergötland framför är att Stockholms motorcykelpoliser inte behöver köra lika fort som deras kollegor i Östergötland. Men det håller inte MC-polisen Mikael Veneus från stockholmspolisen med om.

– Vi jobbar på precis samma sätt som östgötapolisen gör, säger Mikael Veneus som är  motorcykelpolis i Stockholm. Vi har ett motorvägsnät som är ganska ordentlig vi också, mellan länsgränsen i söder och länsgränsen i norr.

Enligt Ulf Börjesson från rikspolisstyrelsen så kommer polisen i Stockholm att behålla motorcyklarna.

– Eftersom det går att häva instabiliteten om man inte kör i alltför höga hastigheter så har vi inte bedömt att motorcykeln måste återkallas, säger Ulf Börjesson från Rikspolisstyrelsen.

Lotta Karlsmark
lotta.karlsmark@sr.se