Norrköping

22-åringen har flyttats till Stockholm

Uppdaterad 18:27
Den 22-årige man som smittats av svininfluensa och nu är svårt lungsjuk, har på måndagskvällen flyttats till Karolinska sjukhuset för att få högspecialiserad vård. Mannens tillstånd försämrades under det gångna dygnet och läget beskrivs som livshotande.

Mannen har tidigare vårdats i respirator på intensivvårdsavdelning, men efter att hans tillstånd försämrats har läkarna på Vrinnevisjukhuset i Norrköping satt in behandling med konstgjord lunga, så kallad ECMO-behandling.

Läkarna har fått hjälp av ett team från Karolinska sjukhuset i Stockholm, och mannen har transporterats till Stockholm för fortsatt vård.

– Försämringen beror på den allvarliga lunginflammation som han fått som en del av influensan, det är svårare att syresätta honom med respiratorn, säger Christer Liedgren som är chefläkare på Vrinnevisjukhuset.

Mannen tros ha smittats av en anhörig som varit på semester i Sydeuropa. Fallet är det hittills allvarligaste av svininfluensa i Sverige.

Tahir Yousef
tahir.yousef@sr.se

Läs mer:

Fakta: ECMO

ECMO = extrakorporeal membranoxygenering som används vid tillfällig svikt i lungor och/eller hjärta när sedvanlig intensivvård inte är tillräcklig. Blodet syresätts via en konstgjord lunga, som också tar bort koldioxiden.

Källa: Landstinget i Östergötland

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".