1 av 2
Charlotte Önnestedt
2 av 2
Irja Larsson byggnadskonsulent

Grisbönder gör uppror

Ett uppror är på gång i landet. Ett 20 tal grisproducenter protesterar mot de svenska reglerna för offentlig upphandling som gör det svårt att konkurrera med fläskkött från Danmark. Vissa är beredda att hota med att bygga sina grisstallar efter dansk standard.

– Jag känner mig frustrerad i det här. För samtidigt som vi har en ganska skarp lagstiftning när det gäller djurhållning i Sverige. Så måste vi ha en rak linje ut, när det gäller inköp och upphandling från annat land. Som ska följa de här reglerna för att ha en konsekvent linje, säger Charlotte Önnestedt som är grisproducent i Ödeshög.

I Sverige produceras 3 miljoner grisar, i Danmark är motsvarande siffra 26 miljoner grisar. Charlotte Önnestedt menar att en svensk grisuppfödare betalar 100 kronor mer per gris än vad danskarna gör på grund av de svenska kraven. Då Sverige utöver EU direktiven har en hårdare lagstiftning. Nu vill grisproducenterna att samma krav ska ställas på de livsmedel som stat, landsting och kommuner köper in. Grisbönderna hotar med att bygga om sina stallar efter dansk standard.

– Man kan känna sig tvingad vid en ny investering för det är en investering man gör för en längre tidshorisont. Vilket gör att man måste fundera på, är den här lösningen konkurrensmässig eller inte?

Samtidigt menar Charlotte att hon ställer sig bakom den svenska djurlagstiftningen.

– I grund och botten är vi alla rörande överens om att vi vill värna om den svenska modellen. Men någon Sörgårdsromantik som vi ska leva på och luft tillika då, det är en utopi.

Irja Larsson är byggnadskonsulent och har hand om förprövning och besiktning av djurstallar på länsstyrelsen i Östergötland och hon tycker att frågan är viktig.

– Jag håller med, jag skulle också vilja se att exempelvis kommunerna, staten och sjukhus och var det än är köper svenskt kött, självklart.

Irja Larsson tror inte att det kommer gå så långt så att de kommer att bygga sina stallar efter dansk standard, utan hon tror bara att det är ett sätt att få samhället att få upp ögonen för den här frågan. Samtidigt menar hon att det blir rent omöjligt att få igenom ett stall efter de premisserna eftersom det strider mot svensk lag. Samtidigt tror hon att de inte skulle tjäna på att följa dansk standard.

– Jag tror att de biter sig själva i svansen när de tar över den danska modellen det är mycket annat som spelar in också. Vi har friska grisar i Sverige och vi har en liten läkemedelsanvändning och sådant kostar också pengar. Så det är nog inte bara pluskontot att man får in någon mer gris här och där, säger Irja Larsson.

Lovisa Gelin
lovisa.gelin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".