Linköping

20-åring åtalas för Lambohovsmordet

I dag åtalades en 20-årig Linköpingsbo för det uppmärksammade Lambohovsmordet i Linköping, då en ung kvinna blev mördad med åtta knivhugg i en gångtunnel. Att det blev just hon var en ren slump.

- Det är givetivs fruktansvärt. Särskilt hemskt är det ju för hennes make som var i telefon med henne när det inträffade. Han hörde ju hur hon ropade på hjälp innan samtalet bröts, säger kammaråklagare Britt-Louise Viklund.

Den unga småbarnsmamman hade varit ute med några bekanta i Linköping på kvällen den 27 maj. När sällskapet bröt upp, strax före midnatt, blev hon erbjuden skjuts hem. Men istället valde kvinnan att ta cykeln. I en gångtunnel i Lambohov, bara ett par hundra meter från bostaden, blev hon överfallen och mördad.

- Han ska knuffat omkull henne på marken och stuckit henne med kniv åtta gånger, säger Britt-Louise Viklund.

Knappt en timme senare kunde polisen gripa gärningsmannen, en 20-årig Linköpingsbo, misstänkt för mord. I förhör berättar han att han var påverkad av tabletter och narkotika och att han hade grälat med sin flickvän. När han gav sig ut från bostaden var han beväpnad med en kniv i syfte att begå självmord. Men av okänd anledning gick han istället till attack mot den unga kvinnan.

- Sedan har jag mina misstankar utifrån materialet i utredningen om att det kanske var ett misslyckat rån. Men vad han själv säger så var det här bara en slump för att han mådde psykiskt dåligt, säger Viklund.

Just nu genomgår mannen en rättspsykiatrisk utredning i väntan på rättegång. Utredningen ska ge svar på om han led av en allvarlig psykisk störning vid brottet. 20-åringen har erkänt gärningen, men även om han döms för mordet kan han inte dömas till livstids fängelse.

- Eftersom han inte hade fyllt 21 när det här inträffade så är det inte möjligt enligt lag att döma honom till livstids fängelse, förklarar Britt-Louise Viklund.

Vad kan det bli för straff istället?
- Ja, blir han bedömd att han är allvarligt psykiskt störd då kan det bli fråga om rättspsykiatrisk vård annars kan det bli tio års fängelse.

Rättegången är planerad att påbörjas under vecka 33 i Linköping.

Jakob Kindesjö
jakob.kindesjo@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".