1 av 2
2 av 2

Hål i stängslet ger färre djur på vägen

På E4:an mellan Mantorp och Norrköping har Vägverket monterat upp åtta så kallade viltuthopp som gör att klövvitet kan ta sig tillbaka på rätt sida om viltstängslet igen.

Resultatet från försöket har varit mycket bra säger Vägverkets projektledare Nicklas Sundström.

– Jämfört med förra sommaren har ju våra trafikvarningar för djur på fel sida stängslet har ju minskat kraftigt.

Tidigare har det varit ett stort problem att vilt hamnar på fel sida stängslet på E4:an i Östergötland. Särskilt på sträckan mellan Mantorp och Norrköping.

Rådjur, älgar, hjortar och vildsvin som hamnat på fel sida av stängslet kunde inte ta sig tillbaka och kunde då hamna på vägen. Ofta var djuren då tvungna att skjutas. Efter att så kallade viltuthopp prövats på E6:an i Västsverige, beslöt Vägverket att göra likadant i Östergötland.

Från september fram till årsskiftet byggdes åtta viltuthopp på E4:an i Östergötland, till en kostnad av två miljoner kronor.

Vid uthoppen är det hål i stängslet och djuren som hoppar landar mjukt och kommer på rätt sida om viltstängslet igen. Det går däremot inte att ta sig ut åt fel håll.

Johan Gustafsson
johan.gustafsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".