Reglerna om biimport ändrades i början av året som en anpassning till EU: s regler. Förändringen bekymrar Biodlarnas riksförbund i Mantrop.

Fri import av bidrottningar oroar

Biodlarnas riksförbund, SBR, med sitt säte i Mantorp, är oroliga för att importerade bidrottningar utanför EU kan sprida farliga sjukdomar till svenska bin.

Reglerna om biimport ändrades i början av året som en anpassning till EU:s regler. Förändringen bekymrar ordföranden i SBR, Jonny Ulvtorp.

- Det finns ju alltid risker med att göra sånt här. Det kan komma in sjukdomar som inte finns här, vad har dom bin som kommer in för genetiskt arv?

Innan Sverige gick med i EU var det mycket svårt, i princip omöjligt att importera bin från länder utanför Europa.  Sen Sveriges EU inträde 1995 har vi haft en dispens som försvårat importen, men på grund av EU kommissionens strävan att alla länder inom unionen skall ha samma regler har vi sen januari inte längre någon dispens, och nyligen importerades 500 bidrottningar till Sverige ifrån Argentina.

Kerstin Ebbersten handläggare på Jordbruksverket som skrivit om reglerna om importen men att regeländringen inte är meningen att öppna gränserna, utan att kontrollerna ska ske på något annat sätt.

Även om bin som importeras skall kontrolleras så att de inte har några sjukdomar så är Biodlarnas riksförbund oroliga. Preben Kristiansen som är bisjukdomskonsulent säger att om det kommer in en sjukdom så kan den sprida sig mycket snabbt till andra bisamhällen.

– När det kommer in, sprids det väldigt fort mellan bigårdarna.

Pelle Zettersten
pelle.zettersten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".