Linköpingsmonterad rymdsond på väg till månen

Den svensktillverkade rymdsonden Smart-1 sändes tidigt på söndagsmorgonen i väg mot månen i ett europeiskt pionjärprojekt. Sonden är monterad vid Saab Ericsson Space i Linköping och är den första farkost som ESA sänder ut i rymden.
Sonden skickades upp med en Ariane 5-raket från Kourou i Franska Guyana fjorton minuter över ett svensk tid. 41 minuter senare lämnade Smart-1 raketen. Under en omkring 15 månader lång resa ska den lägga sig i en bana runt månen och försöka hitta svar på hur månen en gång bildades och söka efter tecken på vatten och is i himlakroppens djupaste kratrar. Smart-1 har av den europeiska rymdorganisationen ESA beskrivits som ett viktigt instrument för att "lösa en del av hemligheterna kring vår grannvärld." - Trettiofem år efter Apollo och de ryska projekten, återstår fortfarande mycket som vi inte vet om månen, sade David Southwood, chef för ESA:s vetenskapliga program vid en presskonferens i Kourou natten till söndagen. Sonden är monterad vid Saab Ericsson Space i Linköping och är den första farkost som ESA sänder ut i rymden. Om försöket slår väl ut är det meningen att tekniken ska användas för framtida färder i rymden, bland annat till planeten Merkurius. Smart-1 väger bara 365 kilo och huvudkroppen är inte större än en kubikmeter. Vingarna, som är försedda med solpaneler, är 14 meter långa. För den tio miljoner mil långa resan behöver sonden bara 60 liter bränsle. Arianeraketen har också med sig en europeisk och en indisk satellit. TT
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".